De 110 High Cap is inmiddels ook alweer 10 jaar oud en daarmee ook de banden.
Ze zijn helemaal niet versleten (profiel is waarschijnlijk nog zo' 70%, slecht 40.000 km mee gereden op die tijd ) en er zijn geen droogtescheurtjes of andere beschadigingen. Doch banden zijn nu eenmaal niet oneindig houdbaar.
Als ik ze vervang dan wil ik iets gelijkaardig. Een band die on-road behoorlijk is en ook off-road goed mee kan. De BFG-AT is hiermee een goed compromis, doch er zijn inmiddels vast wel banden die nog beter presteren ?
Zoals je waarschijnlijk wel weet ben ik erg tevreden over de Cooper AT/3's op Antares. De enige plek waar ik echt heb staan sukkelen is nat gras, voor de rest hoor je me er niet over klagen.
In het dagelijks verkeer heb ik er alle vertrouwen in. Ze zijn standaard gesiped en zelfs op natte kasseien voel ik me veilig. Ik heb ze daar nog nooit tekort weten schieten in tegenstelling tot de SAG Radials die voordien op de auto zaten en ronduit beroerd waren op nat wegdek.
In modder presteren ze steeds weer beter dan ik verwacht, en sowieso veel beter dan je zou denken wanneer je het profiel ziet. Ze zijn stil op de weg, en ik hoor het rolgeluid enkel bij hogere snelheden met open raam - en dan nog enkel wanneer ik er naar 'zoek': het is dus niet storend aanwezig.
Ik heb er bij aanschaf een tijd over getwijfeld omdat de sidewall slechts dubbel is, terwijl de ST Maxx (toen de andere kandidaat, ergens tussen AT en MT en dus wat groffer) en de BFG's driedubbel gelaagd zijn. Als je veel slechte weg denkt te doen (wasbord, of het Ijslandse binnenland ;-) ) is dat mogelijk iets om rekening mee te houden. Ik ben niet zo thuis in de materie, maar als ik me niet vergis zijn ze wel soepeler bij lagere druk dan driedubbel gelaagde baden, waardoor de voetafdruk makkelijk'wat groter is. Soms lees je dat erg rigide banden amper reageren op lage druk en dat je daardoor de sidewall onbedoeld zwaar belast.
Als ik me niet vergis ben je bezig met een opzetunit voor de Hicap, en wordt het een voertuig dat altijd zwaar zal zijn, dus de laadindex zal ook wel een factor zijn.
Ik koos indertijd voor Coopers omdat er doorgaans lovend over werd geschreven, en omdat ik soms de indruk heb dat BFG in het 4x4 wereldje steevast nogal dogmatisch als de beste keuze wordt beschouwd. En de Coopers waren relatief goedkoop. Ik heb ze toen bij Oponeo besteld.
Ik blijf bij BF/AT.
Die draais zonder probleem 100.000 km, goed op de weg, goed in zand, goed voor een deftige greenlane.
Sterk, op plus 150.000 km nog nooit plat gereden.
Banden maken zeker een verschil op terrein maar voor een reis defender zou ik niet twijfelen.
Of ik ze 100.000km kan houden, dat is wat anders. Hangt ook van de rijstijl af
BFG/AT, heeft zeer sterke flanken, wat toch heel belangrijk is, zowel voor te rijden tussen rotsen, als op lage spanning te kunnen rijden.
Zelfs in mijn speel periode heel veel uitgestoken met de AT's van BFG
28/02 - Loss of a good friend...
__m__( ͡° ͜ʖ ͡°)__m__ In a time of chimpanzees, I was a penguin.
Bedankt voor de feedback.
Rijden op rotsen / harde ondergrond is iets dat we toch vaak opzoeken als we off-road gaan, dus dat van die flanken speelt zeker mee in de overweging.
Ik herinner me ook de eerdere feedback van Joris over zijn Cooper AT3's.
Op de StaWa heb ik General Grabber AT2's en daar ben ik ook wel content van, dus er zijn al drie mogelijkheden
Die GG AT2 liggen hier op de D3, slijten een pak sneller dan de Bf'en
Nu zal met rijgedrag en de luchtveren en onafhankelijke ophanging te maken hebben
Bijkomend vraagje, wanneer zijn banden aan vervanging toe? En dan heb ik het niet over profiel.. Mijn BF MT's hebben nog profiel genoeg, geen scheurtjes maar wel al 13 jaar oud.. Minder grip veronderstel ik wegens harder rubber?
Het rubber word inderdaad hard, waardoor het kan beginnen barsten, of in het ergste een klapband krijgen. Zeker als je bv je banden warm gereden hebt op te lage spanning, en dan ze op spanning brengen en verder rijden.
Na 13 jaar zou ik toch eens uitkijken naar nieuwe
28/02 - Loss of a good friend...
__m__( ͡° ͜ʖ ͡°)__m__ In a time of chimpanzees, I was a penguin.
Zonlicht heeft idd een impact op de "degradatie" van het rubber
P heeft gelijk. Banden bevatten rubberverzachters die na een jaar of 5 zijn uitgewerkt. Vanaf dan verharden banden stelselmatig.
Correct opgeslagen banden worden als nieuw aanzien tot max 5 jaar na productiedatum (correct opgeslagen betekent: in een droge, koele ruimte, het liefst donker opgeslagen. Banden zonder velgen staand, anders liggend. Contact met benzine, olie en vet moet vermeden worden.)
Elke band vermeldt de productiedatum (DOTXXYY)
de XX staat voor de week en YY voor het jaartal... dus DOT3416 = 34e week van jaar 2016
De normale houdbaarheid van banden bedraagt ongeveer 10 jaar - persoonlijk zou ik ze daarna aan de kant schuiven - better safe than sorry
Vervaldatum overschreden, dan wil dat niet zeggen dat ze niet goed meer zijn, maar mss uit veiligheidsoverwegingen toch maar vervangen
Op banden mag je niet te zuinig zijn - iedereen die al eens een slipcursus of rijvaardigheidstraining heeft gedaan zal dat onderschrijven
De bandencentrales adviseren om bij 44.000 km/jaar voor zomerbanden na 3,5 jaar en winterbanden (er vanuit gaande dat deze alleen in de winter gebruikt worden) na 7 jaar te vervangen.
Maar in hoeverre dat een commercieel advies is .... tsja
In elk geval is profiel niet het enige beslissingscriterium
Fetzl schreef:
De bandencentrales adviseren om bij 44.000 km/jaar voor zomerbanden na 3,5 jaar en winterbanden (er vanuit gaande dat deze alleen in de winter gebruikt worden) na 7 jaar te vervangen.
Maar in hoeverre dat een commercieel advies is .... tsja
In elk geval is profiel niet het enige beslissingscriterium
Autobandenmarkt.be is geen bandencentrale hé. ( Klikje)
Ik vraag mij af hoe ze aan 44.000km per jaar komen?
J'aime le travail bien fait... ... par les autres! ( Gaston attitude ;-))
Van een deftig bandemerk: (Daar BFG eigendom is van Michelin, zal dit ook wel voor BFG gelden )
Michelin schreef:
3. Als uw band tekenen van veroudering vertoont
Banden hebben geen voorspelbare houdbaarheid. Het doet er niet toe wanneer ze werden gemaakt. Ze verouderen zelfs wanneer ze niet of maar af en toe worden gebruikt. De houdbaarheid van banden wordt door vele factoren beïnvloed, zoals temperatuur, onderhoud, opslagomstandigheden en gebruik, belasting, snelheid, spanning, alsook rijstijl. Deze factoren hebben een belangrijke invloed op de verwachte houdbaarheid van uw banden.
Besteed regelmatig aandacht aan uw banden
Daarom raadt Michelin alle bestuurders aan om regelmatig aandacht te besteden aan het uiterlijk van hun banden om tekenen van veroudering of vermoeidheid op te sporen. Het kan hier gaan om barsten in het rubber van het loopvlak, de schouder en de hielzone, plus vervorming, enz. Overmatige veroudering van banden kan leiden tot verlies van grip. Michelin raadt ook aan om alle banden, inclusief reserveband, regelmatig door een bandenspecialist te laten controleren. Hij zal u zeggen of uw banden nog verder kunnen worden gebruikt.
Hoe oud is té oud? De vijfjarentest
Na vijf jaar of meer in gebruik moeten uw banden minstens een keer per jaar grondig worden gecontroleerd. Volg de aanbevelingen op van de autofabrikant aangaande het vervangen van de oorspronkelijke bandenuitrusting. Uit voorzorg raadt Michelin aan om banden die 10 jaar na hun fabricagedatum (zie hoe u de zijwand van een band moet lezen) nog niet vervangen zijn, door nieuwe banden te vervangen. Zelfs al lijken ze nog bruikbaar en zijn ze nog niet versleten tot aan de slijtage-indicator.
Update: gisteren gezien dat de DOT code aan de binnenkant staat (kant met de witte letters ). DOT code is van 2009; en banden zijn nu 7,5 jaar oud.
De vorige eigenaar (Land Rover Experience) gaat die dus geplaatst hebben vlak voor ze de Defender in de verkoop gezet hebben.
Idd dan zedde een gevaar op de weg.
Nu dagelijks gebruik houd ze soepel.
Zet deze een paar maanden stil en ze zijn serieus verhard. En neen dat zie of voel je niet. Pas als het te laat is.
28/02 - Loss of a good friend...
__m__( ͡° ͜ʖ ͡°)__m__ In a time of chimpanzees, I was a penguin.
De Rob schreef:Dan bennekik een gevaar op de weg...Mijn banden Disco II 2002 156.000 km Zijn nu ongv half versleten .
Rob
Da''s twee keer zo oud als die van mij. Dus die van mij zijn nog maar pas ingereden
Ik denk dat je misschien toch stilaan mag overwegen om die te vervangen Rob ?
Maar ik maak me allicht zorgen om niets.