Pagina 1 van 1

IJsland 2017

Geplaatst: di 10 okt, 2017 23:08
door Peter Puma
Terwijl Joris jullie verlekkerd met z'n prachtige foto's heb ik eens een poging gedaan om een filmpje op YouTube te zetten over het oprijden van de ferry in Denemarken :D

https://youtu.be/vYbL1Ka2Lr0

Het is in stop-motion gefilmd, dus het gaat snel vooruit :lol: :lol: :lol:
Zo krijg je alvast een indruk hoe het er aan toe gaat.
We kregen een plaatsje toegewezen op het cargo dek voor voertuigen tot 2,5 meter ... erg veel overschot is er alleszins niet (ik schat dat je met 2,8 meter tegen het plafond zit).

Re: IJsland 2017

Geplaatst: wo 11 okt, 2017 01:27
door Fetzl
oh... this brings back memories
ferry boarden is altijd leuk - spannend vooral als je een halve dag later, bij zware zee met golven van 3 m, begint te twijfelen of je die handrem nu wel goed had aangetrokken en de wagen in versnelling had staan.... :-D

ik wil terug !

Re: IJsland 2017

Geplaatst: wo 11 okt, 2017 08:15
door Penguin
Leuk.

Stonden ook wat ferme vrachtwagens op precies?

Re: IJsland 2017

Geplaatst: wo 11 okt, 2017 09:18
door Vogler
Fijn om dat terug te zien! 't Is een beetje alsof we weer vertrekken. ;)

J

Re: IJsland 2017

Geplaatst: wo 11 okt, 2017 10:04
door Peter Puma
Ik zou zo weer terug willen gaan :thumbup: .

Inderdaad, meerdere 4x4 trucks, maar vooral veel Defenders, makkelijk 30 stonden er op deze ferry :lol:

Re: IJsland 2017

Geplaatst: wo 11 okt, 2017 10:23
door Fetzl
Laat iets weten als je plannen smeedt he

Re: IJsland 2017

Geplaatst: wo 11 okt, 2017 19:06
door Landy Bean
IJsland overspoeld door 4x4's, wel ferm te zien wat er allemaal rijdt.

Ik denk eraan om volgend jaar te gaan, nog een kleine twijfel, kan moeilijk kiezen, een luxe probleem...

Re: IJsland 2017

Geplaatst: wo 11 okt, 2017 21:32
door Peter Puma
Fetzl schreef:Laat iets weten als je plannen smeedt he
Doe ik :thumbup:
Landy Bean schreef: IJsland overspoeld door 4x4's, wel ferm te zien wat er allemaal rijdt.
In realiteit valt dat heel goed mee hoor, je vraagt je voortdurend af waar ze allemaal naar toe zijn :lol: .
Toch heb ik enkele "soortgenoten" voor de lens gekregen ...

Afbeelding

Afbeelding


Het land is groot genoeg en omdat er slechts één ferry op IJsland vaart is die toeloop eerder begrensd. Anders gaat het er aan toe met de huurauto's.
Eén tiende van alle auto's op IJsland is een huurauto :o :o . Dat merk je dus wél. De Dacia Duster 4x4 is er enorm populair.

Afbeelding
Landy Bean schreef: .... Ik denk eraan om volgend jaar te gaan, nog een kleine twijfel, kan moeilijk kiezen, een luxe probleem...
Gewoon doen, stoppen met twijfelen.

Re: IJsland 2017

Geplaatst: wo 11 okt, 2017 23:18
door Vogler
Inderdaad, niet twijfelen. Grootste nadeel van Ijsland is dat je terug wil ;-)

Op een groot forum zou ik misschien schrijven er maar weg te blijven. Niets te zien en veel te koud. Ga maar naar het zuiden of zo.
Zeggen dat het toerisme explosief groeit is immers geen understatement:
- In 2010, het jaar na de uitbarsting van de Eyjafallajökull, is het aantal toeristen met 488k voor het eerst groter geweest dan het aantal bewoners (330k).
- Toen we er voor het eerst waren in 2013, sprak men van 800 duizend.
- De vorige keer in 2015: 1 tot 1,2 miljoen.
- Dit jaar: 2,5 miljoen... God weet hoeveel het er volgend jaar zullen zijn.

Gelukkig storten die zich niet allemaal in het binnenland, maar het zuiden zal nu wel véél drukker zijn dan voorheen. Wel even kanttekenen dat er tegenwoordig het hele jaar door van toerisme sprake is waar het vroeger in de zomer geconcentreerd was.

Dit jaar moest ik met spijt in het hart vaststellen dat er rond waterval Godafoss asfaltpaden zijn aangelegd, en dat er zelfs verbodstekens voor drones staan - en ik was bijna de nieuwe parking vergeten. Het is een noodzakelijk kwaad dat ik weliswaar verwachtte maar desalniettemin deed het fors afbreuk aan het sprookjesachtige van een waterval in een groen landschap. We zijn ongepland langs Tingvellir gepasseerd, waar je de scheiding tussen de continentale platen kan zien. We stonden daar op parking 5 van 7, en overal liggen vlonders en paden die je niet mag verlaten....Yohani zal het nog wel in heel andere omstandigheden gezien hebben.

Het land is op zoek naar hoe er mee om te gaan, en je ziet naast het aantal toeristen ook veranderingen in de vorm van (particuliere) betalende parkings en toegangsgelden - al dan niet controversieel- en veranderende regelgeving. Pas bij het vertrek naar huis zagen we in de terminal in Sey∂isfördur een A4'tje hangen waar men wees op nieuwe regels voor kamperen die in november 2015 zijn uitgevaardigd. Dit staat op de site van het Environment Agency:

'There are various things to keep in mind if you are planning to camp or spend the night outside organised campsites. In November 2015, new conservation legislation came into effect making changes to where it is permissible to camp. For instance, it is now illegal to spend the night in tent trailers, tent campers, caravans, camper vans or similar outside organised campsites or urban areas unless the land owner or rightholder has given their permission'
Niet dat we daar iets van ondervonden hebben, maar het is wel veelzeggend. Zo'n regels ontstaan niet zomaar uit het niets...

Ik acht het bovendien niet onmogelijk dat er ooit quota zullen komen - maar dat waarschijnlijk pas na veel schade, want het toerisme is een grote inkomstenbron.

Maar laat dit niet te pessimistisch in de oren klinken, want het is echt een o-n-w-a-a-r-s-c-h-i-j-n-l-i-j-k mooi land, dus gaan Frans!

Groeten,

Joris

Re: IJsland 2017

Geplaatst: do 12 okt, 2017 19:56
door Landy Bean
Jullie weten wel te overtuigen...

Hebben jullie via de IJsland specialist geboekt of?
Had graag gestopt op de Faeröer voor drie dagen, liefst op de heen reis.
Vraag is dan nog welke periode het interessants is om te gaan, vroeg (mei/juni) is er nog sneeuw maar niet alle wegen open mss.
Hoog seizoen (juli/augustus) of september maar ik lees dat half augustus de vogels ginder al aan hun trek beginnen, wel een belangrijk onderdeel van onze reis.

Re: IJsland 2017

Geplaatst: do 12 okt, 2017 20:26
door Peter Puma
Ik heb gewoon rechtstreeks bij Smyrill Line geboekt. Je kan in principe ook via hun website boeken maar dat lukte me om een of andere reden niet, dus telefoon gepakt en alles zo afgehandeld. Waarom zou je daar nog een tussenpersoon bij betrekken ?

Je hebt in wezen volgende opties:
1) afvaart op zaterdag met 2-daagse tussenstop op de Faroer of afvaart op dinsdag met een korte stop (30 minuten) op de Faroer om de zaterdag reizigers op te pikken.
2) Slapen kan je op 4 manieren:
- Kajuit met venster
- Kajuit zonder venster (zijn identiek aan die met venster)
- Slaapzaal (8 personen, mannen en vrouwen gescheiden)
- Ergens op een stoel ... is natuurlijk populair bij de jongere reizigers omdat het de kosten drukt, maar ik zag ook meerdere families met kinderen dit zo doen.
3) Maaltijden bestellen. Je hebt keuze uit een goedkoper buffet / afhaal restaurant of het chique restaurant met bediening aan tafel. Je kan ook gewoon je eten meenemen doch in de kajuit is geen koelkast en koken is er natuurlijk verboden.

Als je vogels wilt zien moet je beslist juni of juli gaan, Augustus is effectief te laat.
Wij waren aan de vogelkliffen tijdens de derde week van Augustus en deze waren op een enkele meeuw en papegaaiduiker helemaal leeg.
Tijdens de maand juli zal het qua toeristen wel pieken, dan zou ik eerder opteren voor juni.
Zelfs in juli is het mogelijk dat er nog wegen gesloten zijn, maar er zijn zoveel plekken waar je naartoe kan dat je je hierdoor niet moet laten afschrikken.

Zelf zijn we heel erg blij met onze keuze om Augustus / September te doen, ook al omdat we ontzettend veel geluk hadden met het mooie weer.

Afbeelding

Afbeelding

Re: IJsland 2017

Geplaatst: do 12 okt, 2017 22:49
door Vogler
Daar valt niet veel aan toe te voegen... Wij hebben ook rechtstreeks bij Smyril geboekt (online) en nog een tijd op de wachtlijst voor kajuiten gestaan omdat we pas laat hebben kunnen boeken. Fijn en efficiënt contact per email met de mensen van Smyril.

Qua timing zou ik zelf niet vroeger dan eind juni aankomen. Hoogseizoen, maar als je pech hebt en in een beroerde zomer zoals die van 2015 valt dan zijn er nog heel wat F-wegen dicht. Dit is een kaart van de toestand van de wegen op 3 juli 2015. De gearceerde gedeeltes zijn afgesloten:

Afbeelding

en dit was de toestand twee weken later:

Afbeelding

Dit is een archief van de kaarten zoals bovenstaande vanaf 2012, zo zie je de tendenzen.

Dit jaar vertelde een ranger dat de parking bij Askja in 2015 pas eind augustus is open gegaan. De zone boven de Vatnajökull (F910) zou heel 2015 dicht blijven owv de giftige gassen die uit een recente krater van de Bar∂arbunga kwamen.
Er is natuurlijk ook veel te zien in de kuststreken in de tijd voordat de binnenlanden open gaan, maar met een Defender naar Ijsland gaan met de kans om de binnenlanden niet in te kunnen is zonde.

Nog een voordeel van juni en juli zijn de lange dagen, waardoor het ook doenbaar is om trekpleisters 's nachts te bezoeken en zo de meute te vermijden. We hebben bv Selfoss en Detifoss een keer na middernacht bezocht en er slechts drie personen gezien, terwijl je er overdag bijna over de koppen kan lopen.

Voor de vogels inderdaad vòòr midden augustus, en als het kan vroeger. In de eerste helft van juli 2015 hebben we een veel grotere diversiteit aan vogels gezien vergeleken met augustus dit jaar op dezelfde plekken. Ik kan je deze vogelgids zeker aanraden, niet goedkoop maar zeker zijn geld waard!
Vanaf de boot zie je trouwens geregeld jan-van-genten en Noordse stormvogels, die eindeloos lijken te kunnen vliegen zonder te flapperen.

Peter: de foto met de besneeuwde top... whauw, dat moet een mooie rit geweest zijn. Was dat Snaefelness?

Groeten,

Joris

Re: IJsland 2017

Geplaatst: vr 13 okt, 2017 11:23
door Peter Puma
Inderdaad Joris, genomen vanop deze plaats:

https://goo.gl/maps/E7aSHSY3nnM2

Re: IJsland 2017

Geplaatst: vr 13 okt, 2017 23:02
door Henk
Heb de stafkaarten van IJsland mocht dat nuttig zijn, wel voor Ozi natuurlijk... :D

Re: IJsland 2017

Geplaatst: za 14 okt, 2017 09:04
door Vogler
Peter Puma schreef:Inderdaad Joris, genomen vanop deze plaats:

https://goo.gl/maps/E7aSHSY3nnM2
Die gaat op de lijst voor volgende keer ;-)
Toen we er in 2015 waren - dat moet rond 13 juli geweest zijn - was die weg nog dicht.

Groeten,

Joris

Re: IJsland 2017

Geplaatst: za 14 okt, 2017 11:14
door Landy Bean
Ok eerste keer IJsland, wat zeker doen?

Re: IJsland 2017

Geplaatst: za 14 okt, 2017 14:09
door Fetzl
Geniet van de leegte ... en de natuurkracht

Re: IJsland 2017

Geplaatst: za 14 okt, 2017 19:49
door Wolf
in 2004 zijn we in begin februari naar Ijsland geweest.
Heel speciale sfeer: het blijft de hele dag schemeren.
Bevroren watervallen, volop Noorderlicht en .. geen ander toeristen :D
Wel tof om via bevroren meren naar Langmanalaugar te rijden waar dan geen kat is en bij -20 in een (borrelende) beek te gaan zwemmen.

Re: IJsland 2017

Geplaatst: za 14 okt, 2017 20:51
door Vogler
Whauw, was dat gewoon met de Defender Willy?

J

Re: IJsland 2017

Geplaatst: za 14 okt, 2017 23:08
door Wolf
Neen, oa met dit machien en nog ne patrol als "verkenner" om het ijs te testen.


Afbeelding

Re: IJsland 2017

Geplaatst: zo 15 okt, 2017 18:17
door Vogler
Landy Bean schreef:Ok eerste keer IJsland, wat zeker doen?
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Een korte vraag om te stellen, maar waar veel en lange antwoorden op kunnen volgen ;-) Ik ga daar nog even tijd voor nemen als je het niet erg vindt.

Ondertussen zijn we wel keihard Peters topic aan het kapen geweest. Sorry Peter!

J

Re: IJsland 2017

Geplaatst: zo 15 okt, 2017 18:20
door Peter Puma
Hey Joris, dat vind ik helemaal niet erg hoor. Het is allemaal on topic ;) .

Ik kijk al met belangstelling uit naar jou uiteenzetting :D

Re: IJsland 2017

Geplaatst: zo 15 okt, 2017 19:18
door Yohani
Zo'n 25 jaar geleden maakten wij dit mee in de Far Oer: de boot die van Schotland naar de Far Oer en verder naar IJsland vaarde, was in de Far Oer in panne gevallen en dus werden de bijkomende auto's op alle dekken (en zelfs het dak) gezet met een kraan:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

En er terug af in IJsland:

Afbeelding

Toen men bij aankomst de kraan zag waarmee de auto's van de boot getakeld gingen worden, kon men aan de groene kleur van de gezichten zo zien wiens auto op een van de dekken stond.

Yohani :P

Re: IJsland 2017

Geplaatst: zo 15 okt, 2017 19:36
door Vogler
:shock: :shock: :shock:
Whoa man, 'k zou dònkergroen gezien hebben! :sick:
Zo te zien draait de Norröna dus al een tijdje mee.. ik dacht dat hij recenter was.
Edit: het is blijkbaar een andere boot met dezelfde naam

Bedankt voor het posten Yohani!

J

Re: IJsland 2017

Geplaatst: ma 16 okt, 2017 14:33
door Yohani
Is inderdaad de oude Norröna nog, die heeft nog gevaren op deze route tot minstens 2000 (mijn tweede reis naar Ijsland), en de nieuwe boot kreeg inderdaad dezelfde naam.

Ik denk wel dat de kapitein voor hij die beslissing nam, goed de weerberichten er heeft op nagezien, want de hele vaart van Far Oer naar IJsland, was de zee gelukkig zo glad als een spiegel...

Yohani :P